GO-VINTAGE-MODEL-boy1
Συμβουλές

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα vintage και second hand ρούχα!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα vintage και second hand ρούχα!

Vintage

Ο όρος εμφανίστηκε κατά τον 15ο αιώνα και αρχικά παρέπεμπε στην κατηγοριοποίηση υψηλής ποιότητας κρασιών βάσει εκλεκτής σοδειάς (πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία έτσι; ☺) Μετεξελίχθηκε όμως στα μέσα του 20ου αιώνα, προσδιορίζοντας κάτι από το παρελθόν που διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και αξία, στα πλαίσια εξοικονόμησης κόστους ένδυσης και περιβαλλοντικής προστασίας. Ακόμη και οι διασημότητες συμβάλλουν σ’ αυτό, όπως η Cate Blanchet (ηθοποιός) στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ Βενετίας 2020, που επέλεξε σχεδόν σε όλες τις εμφανίσεις της, να ξαναφορέσει haute couture (υψηλή ραπτική) του παρελθόντος, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι η sustainable fashion ήρθε για να μείνει.

 

closetstories
Η Cate Blanchet στο φεστιβάλ της Βενετίας 2020, επέλεξε να ξαναφορέσει haute couture (υψηλή ραπτική) του παρελθόντος στηρίζοντας το περιβάλλον και την βιώσιμη μόδα. Πηγή: Cate Blanchett Rewears Looks For Venice Film Festival (refinery29.com)

Second hand

Second hand είναι τα ρούχα που έχεις αγοράσει μεταχειρισμένα (όλα τα ρούχα πριν πουληθούν ‘’περνάνε’’ από διαδικασία απολύμανσης), τα έχεις κληρονομήσει από την οικογένεια ή που σου έχουν χαρίσει φίλοι. Τα περισσότερα κομμάτια είναι αρκετά φτηνά και σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχουν επώνυμα αλλά και αφόρετα ρούχα με το αρχικό ταμπελάκι τους. Ανάμεσα στα second hand ρούχα, ο καταναλωτής μπορεί να βρει και vintage κομμάτια από γνωστές ως και luxury εταιρίες, με μικρότερο κόστος σε σχέση με την αρχική τιμή. Το να ψωνίζεις second hand ή vintage ρούχα, είναι πρωτίστως καλό για το περιβάλλον. Επίσης, έτσι, αποδυναμώνεις εταιρίες της “γρήγορης” βιομηχανίας μόδας καθώς σύμφωνα με μελέτες, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος, μετά το πετρέλαιο. Ακόμα, με το να στηρίζεις καταστήματα second hand στηρίζεις και την τοπική οικονομία. Και μην ξεχνάς ότι πλέον, όχι μόνο δεν είναι ταμπού το να φοράς ρούχα από δεύτερο χέρι, αντιθέτως σε κάνει οικολόγο και σούπερ μοδάτο!

Thrift shop

Τι διαφορά τώρα έχει ένα thrift shop σε σχέση με ένα second hand shop; Αρχικά, το thrift shop ονομάζεται αλλιώς και φιλανθρωπικό κατάστημα καθώς, είναι ένα είδος κοινωνικής επιχείρησης . Πωλούν κυρίως μεταχειρισμένα προϊόντα όπως ρούχα, βιβλία, μουσικά άλμπουμ, παπούτσια, DVD, παιχνίδια και έπιπλα που δωρίζονται από μέλη του κοινού, και συχνά στελεχώνονται από εθελοντές. Τα έξοδα περιλαμβάνουν αγορά ή/και απόσβεση ειδών (ράφια, πάγκοι, κ.λπ.), λειτουργικά έξοδα (συντήρηση, δημοτικά τέλη υπηρεσιών, ηλεκτρικό ρεύμα, θερμότητα, τηλέφωνο) και τη μίσθωση του κτιρίου. Αφού πληρωθούν τα έξοδα, όλα τα υπόλοιπα έσοδα από τις πωλήσεις χρησιμοποιούνται για τον φιλανθρωπικό σκοπό του οργανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο τα ρούχα είναι ακόμη πιο φθηνά καθώς δεν είναι μια εμπορική επιχείρηση όπως ένα second hand κατάστημα. Ωστόσο ενώ σε ένα thrift shop μπορείς να δώσεις τα ρούχα σου για το σκοπό του καταστήματος και να βοηθήσεις το έργο τους, τα second hand καταστήματα προμηθεύονται τα ρούχα τους από πιστοποιημένους προμηθευτές και συνήθως δεν δέχονται ρούχα από το κοινό καθώς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διαδικασία απολύμανσης.

vintage_shirt_closetstories

Όχι μόνο δεν είναι ταμπού το να φοράς ρούχα από δεύτερο χέρι, αντιθέτως σε κάνει οικολόγο και σούπερ μοδάτο!

Τιμές

Σε ότι αφορά τις τιμές, σε καταστήματα second hand θα δεις ότι υπάρχουν διαφορετικές. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του ρούχου, σε τι κατάσταση βρίσκεται, αν είναι μάρκα και τα λοιπά.

Πρέπει να ξέρεις…

Είναι σίγουρο, ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να αγοράσει κανείς από δεύτερο χέρι. Αν λοιπόν δεν είσαι ήδη λάτρης του second hand, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κι εσύ το ‘’κυνήγι θησαυρού’’ όπως το αποκαλώ, και θα ανακαλύψεις μοναδικά κομμάτια που θα σε κάνουν και σένα ξεχωριστή/ό!